Wpływ różnych postaci dietetycznych tłuszczów uwodornionych na poziom cholesterolu w lipoproteinach w surowicy ad 5

LDL oznacza lipoproteiny o niskiej gęstości i lipoproteiny o wysokiej gęstości HDL. Stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy było o 10 procent niższe po spożyciu diety na bazie oleju sojowego lub półmiękkiej margarynie niż po diecie maślanej, a poziom cholesterolu LDL był o 11 do 12 procent niższy (rysunek 1). Spadek wyniósł odpowiednio 3% i 5% po spożyciu diety typu stick-margaryna . Wartości dla margaryn miękkich i skróconych były średnie. Natomiast poziomy cholesterolu HDL były o 3 procent niższe po spożyciu diety z oleju sojowego i o 6 procent niższe po spożyciu diety typu stick-margaryna. Zmiany te spowodowały 4-procentowy wzrost stosunku cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL w przypadku diety typu stick-margaryna i 5 do 6% spadku w przypadku diet typu sojowy olej i półmiękko-margaryna .
Wiele uwagi poświęcono wpływowi spożycia kwasów tłuszczowych trans i uwodornionego tłuszczu na poziom lipoprotein Lp (a). 6-9 Wystąpił niewielki, ale znaczący wpływ rodzaju tłuszczu spożywczego na poziomy lipoprotein Lp (a), które był w dużej mierze ograniczony do pacjentów z poziomem lipoprotein Lp (a) wynoszącym 30 mg na decylitr lub mniej w czasie badania przesiewowego (tabela 4). Poziomy Lp (a) lipoproteinowe były najniższe po tym, jak badani spożywali dietę maślaną i najwyższą po spożyciu diety typu kij-margaryna.
Analiza kowariancji wykazała, że zmiany poziomu cholesterolu całkowitego w surowicy, cholesterolu LDL i HDL oraz triglicerydów najlepiej odzwierciedlają następujące zależności: zmiana całkowitego cholesterolu = 2,77 (. 0,34) × zmiana nasyconych kwasów tłuszczowych + 2,54 (. 0,49) × zmiana w kwasach tłuszczowych trans, z 215 df; zmiana w cholesterolu LDL = 2,46 (. 0,30) × zmiana w nasyconych kwasach tłuszczowych + 2,04 (. 0,44) × zmiana w kwasach tłuszczowych trans, przy 215 df; zmiana w cholesterolu HDL = 0,22 (. 0,08) × zmiana w nasyconych kwasach tłuszczowych – 0,23 (. 0,11) × zmiana w kwasach tłuszczowych trans, przy 215 df; i zmiana w triglicerydzie = 2,53 (. 0,93) x zmiana w kwasach tłuszczowych trans, z 215 df. Wartości w nawiasach są standardowymi błędami współczynnika regresji. Ponieważ spożycie energii, węglowodanów i białka było kontrolowane przez projekt badania, współczynniki dla nasyconych i trans kwasów tłuszczowych są dostosowane do siebie nawzajem i reprezentują wpływ zamiany tych tłuszczów na równoważne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych cis (wielonienasyconych i jednonienasyconych tłuszcze połączone) .17 W modelach używanych do przewidywania poziomu triglicerydów, model z samymi kwasami tłuszczowymi trans miał znaczący dodatni współczynnik, co sugeruje, że kwasy tłuszczowe trans podnoszą poziomy trójglicerydów. Gdy do tego modelu dodano inne kwasy tłuszczowe, żaden ze współczynników nie był istotny.
Dyskusja
Szereg organizacji zdrowia publicznego i komitetów doradczych wydało zarówno ogólne zalecenia (np. Wybrać dietę o niskiej zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu) 18, jak i bardziej szczegółowe wytyczne (np. Spożywać dietę zawierającą . 30 procent kalorii z tłuszczu, lub stosować dietę zawierającą <10 procent kalorii z tłuszczów nasyconych [dieta etapu] lub <7 procent kalorii z tłuszczów nasyconych [dieta 2 etapu] i <300 mg cholesterolu na dzień [dieta etapu] lub <200 mg cholesterol na dzień [dieta 2. etapu]) 10,19 dla spożycia tłuszczu [przypisy: belimumab, Mimośród, ambrisentan ] [hasła pokrewne: olx ostrowiec sw, napięciowe bóle głowy, napięciowy ból głowy ]