Wpływ różnych postaci dietetycznych tłuszczów uwodornionych na poziom cholesterolu w lipoproteinach w surowicy ad 6

Nie sformułowano szczególnych zaleceń dotyczących spożycia uwodornionego tłuszczu lub kwasów tłuszczowych typu trans, chociaż oświadczenie doradcze American Heart Association zasugerowało zastąpienie nieutwardzonego oleju dla uwodornionego lub nasyconego tłuszczu w przetworzonej żywności. . . [i zastępując] bardziej miękkie dla twardszych margaryn i tłuszczów do gotowania. 20 To ostatnie zalecenie opierało się na wnioskach z ograniczonej liczby badań. Nasze dane dotyczące wpływu różnych źródeł dostępnego w handlu uwodornionego tłuszczu, reprezentującego szeroki zakres poziomów kwasów tłuszczowych trans na poziomie lipoprotein i apolipoprotein21, uzyskano od podmiotów z umiarkowanie podwyższonym poziomem cholesterolu LDL – stąd kandydaci do interwencji dietetycznych – oraz w ramach w kontekście diet o obniżonej zawartości tłuszczu, co obecnie zaleca się tym osobom.10,19 Nasze wyniki sugerują, że użycie oleju sojowego lub półstałej margaryny powoduje, że najkorzystniejsze poziomy cholesterolu całkowitego i LDL oraz stosunek całkowitego cholesterolu do cholesterolu HDL, podczas gdy zastosowanie margaryny w sztyfcie lub masła daje odwrotny skutek. Olej sojowy i margaryna półciekła mają najniższy poziom kwasów tłuszczowych trans różnych tłuszczów, które badaliśmy, a także mają niską zawartość tłuszczów nasyconych. Tłuszcze o pośrednich poziomach trans i nasyconych kwasów tłuszczowych dały wartości pośrednie. Odkrycia te potwierdzają i rozszerzają wyniki wcześniejszych badań1, 2,5-8,22-24 Ponadto, z praktycznego punktu widzenia, stanowią solidną podstawę, na której można sformułować silne zalecenie dla ogółu społeczeństwa i producentów żywności, aby podkreślają wykorzystanie olejów roślinnych w ich naturalnym stanie i po minimalnym uwodornieniu.
Wiele uwagi poświęcono wpływowi kwasów tłuszczowych trans na poziom cholesterolu HDL po wstępnych doniesieniach sugerujących nie tylko efekt podwyższenia poziomu cholesterolu LDL, ale także działanie obniżające poziom cholesterolu HDL.1,22 Zidentyfikowaliśmy także obniżający cholesterol wpływ kwasy tłuszczowe trans, podobne pod względem wielkości do efektu nasycania kwasów tłuszczowych nasyconych cholesterolem HDL. Efekt obniżający poziom cholesterolu HDL był najbardziej wyraźny przy konsumpcji margaryny w sztyfcie, która ma najwyższą zawartość kwasów tłuszczowych trans.
Różnice w działaniu uwodornionego tłuszczu na poszczególne podklasy lipoprotein doprowadziły do najniższych proporcji cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL po spożyciu oleju sojowego lub lekko uwodornionej margaryny (półciekły), stosunki pośrednie po spożyciu średnio uwodornionych tłuszczów (miękka margaryna, skrócenie i masło) i najwyższe proporcje po spożyciu mocno uwodornionej margaryny (sztyftu). Dane te są zgodne z danymi z innych badań metabolicznych1,2,6,22-24 i sugerują, że aktualne jest zalecenie ograniczenia spożycia tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych trans. 10,18,19
Podwyższone poziomy Lp (a) lipoprotein wiążą się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby sercowo-naczyniowej.25 Poziomy krążenia są częściowo określane przez fenotyp pacjenta iw ograniczonym stopniu przez inne czynniki, w tym dietę.26 Zgłaszano, że kwasy tłuszczowe trans podwyższyć poziomy Lp (a) lipoprotein, chociaż to stwierdzenie nie było powszechne iw niektórych przypadkach było ograniczone do osób o względnie wysokich poziomach Lp (a) lipoprotein.5-8,22,23 W niektórych badaniach czynnikiem zakłócającym może być niezależne Lp (a) obniżające lipoproteiny działanie nasyconych kwasów tłuszczowych
[przypisy: suprasorb, polyporus, dekstran ]
[więcej w: narośl na skórze, nefropatia cukrzycowa, nerwica serca objawy ]