Wpływ różnych postaci dietetycznych tłuszczów uwodornionych na poziom cholesterolu w lipoproteinach w surowicy ad 7

Dlatego też dane z badań zaprojektowanych do oceny wpływu samych kwasów tłuszczowych trans należy interpretować ostrożnie w odniesieniu do danych z badań zaprojektowanych w celu oceny wpływu uwodornionego tłuszczu na poziom Lp (a) lipoprotein. Nasze wyniki potwierdzają wyniki wcześniejszych badań i sugerują działanie lipoprotein Lp (a) obniżonego poziomu tłuszczów nasyconych i działanie lipoproteinowe Lp (a) na kwasy tłuszczowe trans. W przeciwieństwie do poprzednich raportów efekt ten nie był ograniczony do osób z Lp (a) poziomami lipoproteiny powyżej 30 mg na decylitr 8. Ograniczeniem naszych badań jest to, że stosowano stosunkowo wysoki poziom jednego tłuszczu, w przeciwieństwie do bardziej prawdopodobnej sytuacji w prawdziwym życiu, w którym wiele źródeł i form tłuszczu są swobodnie wymieniane w diecie. Takie podejście pozwoliło nam ocenić różne formy dostępnych w handlu tłuszczów, a nasze wnioski można ekstrapolować na produkty mieszane. Istnieje szeroki zakres bezwzględnego spożycia tłuszczu i znaczna zmienność we wzorcach spożycia żywności w obrębie i wewnątrz podgrupy populacji w Stanach Zjednoczonych. Brak jest precyzyjnych danych na temat źródeł i ilości wlotów kwasów tłuszczowych trans. Wydaje się jednak, że zakres spożycia kwasów tłuszczowych trans wchodzących w skład naszych badań obejmuje obecnie spożywane w Stanach Zjednoczonych 21.
Kolejnym ograniczeniem tej pracy jest to, że każdy oceniany tłuszcz spożywczy zawiera mieszaninę izomerów kwasów tłuszczowych zawierających co najmniej jedno podwójne wiązanie trans. Chociaż to podejście nie pozwala na ocenę względnego wpływu poszczególnych izomerów, pozwala to na ocenę uwodornionych obecnie dostępnych tłuszczów roślinnych. Zbadano jedynie tłuszcze pochodzące z oleju sojowego, aby zminimalizować zmienne dietetyczne inne niż uwodornienie. Olej sojowy stanowi około trzech czwartych oleju roślinnego spożywanego w Stanach Zjednoczonych, z czego nieco ponad połowa jest uwodorniana do pewnego stopnia. Oczekuje się, że uwodornione tłuszcze wytworzone z innych olejów roślinnych będą miały różne profile kwasów tłuszczowych; jednak poprzednie prace sugerują, że spożycie uwodornionych tłuszczów wytwarzanych z szerokiej gamy olejów ma podobne skutki
Nasze wyniki sugerują, że zarówno społeczeństwo, jak i pacjenci z hipercholesterolemią powinni być zachęcani do używania oleju roślinnego w jego naturalnym stanie lub po minimalnym uwodornieniu i do używania produktów wytworzonych z tego rodzaju oleju. Skrócenie warzyw i margaryna w sztyfcie mają zalety w stosunku do masła w odniesieniu do poziomów cholesterolu LDL, ale powodują wyższy poziom cholesterolu LDL niż olej sojowy i podobne lub mniej korzystne proporcje całkowitego cholesterolu do cholesterolu HDL, a zatem są mniej korzystne.
[patrz też: diltiazem, ambrisentan, bikalutamid ]
[patrz też: łupież tłusty, ciosmy, malwa czarna ]