Wpływ różnych postaci dietetycznych tłuszczów uwodornionych na poziom cholesterolu w lipoproteinach w surowicy ad

Chociaż ostatnie badania konsekwentnie wykazują dodatnią zależność pomiędzy poziomem spożycia kwasów tłuszczowych trans i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), dane na temat wpływu kwasów tłuszczowych trans na lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) okazały się mniej rozstrzygające 1,1,2,5,6 Podobnie, doniesiono, że kwasy tłuszczowe trans zwiększają poziomy lipoprotein Lp (a) w surowicy w niektórych, ale nie we wszystkich badaniach.6-9 Podajemy wyniki prób, w których masło zastąpiono różnymi formami dostępnych na rynku margaryn i skróconym tłuszczem warzywnym o szerokim zakresie kwasów tłuszczowych trans.
Metody
Przedmioty
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka podmiotów w momencie badania przesiewowego. Osiemnaście kobiet i 18 mężczyzn w wieku powyżej 50 lat, których poziom cholesterolu LDL w surowicy przekroczył 130 mg na decylitr (3,36 mmol na litr), zostało zwerbowanych do badania z większego obszaru Bostonu. Wszystkich 36 pacjentów miało prawidłową czynność nerek, wątroby, tarczycy i serca, jak również prawidłowy poziom glukozy w surowicy po poszczeniu. Żadne nie przyjmowało leków, o których wiadomo, że wpływają na poziom lipidów w surowicy, a żaden nie był palaczem. Wszystkie 18 kobiet było po menopauzie. Pacjentów leczonych z powodu nadciśnienia tętniczego wykluczono z badania tylko wtedy, gdy przyjmowali leki beta-adrenolityczne; pacjenci stosujący inne leki byli zobowiązani do kontynuowania przyjmowania tego samego leku przez cały okres badania. Charakterystykę badanych osób w momencie badania przedstawiono w Tabeli 1. Protokół ten został zatwierdzony przez komitet ds. Przeglądu badań ludzkich w New England Medical Center i Tufts University, a wszyscy badani wyrazili pisemną zgodę.
Projekt badania
Badani pacjenci otrzymywali podwójnie ślepą próbę sześciu diet eksperymentalnych na okres 35 dni każdy według wzoru łacińskiego kwadratu. Pacjenci zgłaszali się do naszej jednostki zajmującej się metabolizmem cztery razy w tygodniu, po czym byli ważeni i jedli jeden posiłek na miejscu. Cała żywność i napoje były dostarczane podmiotom w pojemnikach odpowiednich dla mikrofalowych lub konwencjonalnych pieców, co eliminuje konieczność transportowania żywności z pojemników przed spożyciem. Od badanych wymagano spożycia wszystkiego, co zostało im dostarczone, a nie uzupełniania ich diety o jakiekolwiek inne jedzenie lub napoje, z wyjątkiem wody i napojów bezkalorycznych. Początkowe wartości kaloryczne zostały oszacowane przy użyciu formuły Harris-Benedict i zostały dostosowane, w razie potrzeby, w celu utrzymania masy ciała. Średnie spożycie energii (. SD) wyniosło 2114 . 320 kcal dla kobiet i 2792 . 518 kcal dla mężczyzn. Trzy razy po 28 dnia każdej diety pobrano próbki krwi po 14-godzinnym poście do pomiaru lipidów i apolipoprotein w surowicy. Podano średnią wartość z trzech pomiarów i wykorzystano do analizy statystycznej.
Diety
Opracowano jedną dietę, która zapewniała 30 procent kalorii w postaci tłuszczu. Żywność zawarta w każdej z sześciu badanych diet była identyczna, z tą różnicą, że dwie trzecie tłuszczu dostarczono w postaci oleju sojowego, margaryn na bazie soi, skracania na bazie oleju sojowego lub masła. Dieta sojowo-olejowa została zaprojektowana tak, aby spełniała kryteria Kryterium 2. 10 Kryteria te zostały osiągnięte przez zaprojektowanie diety zawierającej 10 procent kalorii jako tłuszczu, a następnie dodanie oleju sojowego do różnych potraw, takich jak płatki zbożowe, zapiekanki i babeczki zawartość tłuszczu w diecie do 30 procent kalorii
[hasła pokrewne: bisoprolol, busulfan, hurtownia portfeli ]
[więcej w: mielopatia, mielopatia szyjna, olx solec kujawski ]