Wpływ różnych postaci dietetycznych tłuszczów uwodornionych na poziom cholesterolu w lipoproteinach w surowicy cd

Te produkty spożywane były przez cały dzień. Inne diety badawcze zostały stworzone przez zastąpienie półmarnej margaryny sprzedawanej w butelkach do wyciskania, miękkiej margarynie sprzedawanej w tubach, uwodornionym oleju sojowym (skrócenie), margarynie sprzedawanej w sztyfcie lub masłem do oleju. Wszystkie margaryny i tłuszcz były wytwarzane z oleju sojowego, z wyjątkiem półpłynnej margaryny, która zawierała trochę oleju z nasion bawełny. Odchylenie to było konieczne, ponieważ w czasie badania nie było handlowo dostępnych margaryn półmiękkich wytwarzanych wyłącznie z oleju sojowego. Tabela 2. Tabela 2. Skład kwasów tłuszczowych tłuszczów stosowanych w dietach. Tabela 3. Tabela 3. Skład sześciu diet. Profil kwasów tłuszczowych w testowanych tłuszczach został określony przez Best Foods Research and Engineering Center (Union, NJ) z zastosowaniem kapilarnej chromatografii gazowej (Tabela 2). Analizę zawartości białka, węglowodanów, tłuszczu i cholesterolu w pożywieniu we wszystkich dietach przeprowadzono w Covance Laboratories (Madison, Wis.), A zawartość kwasów tłuszczowych analizowano metodą kapilarnej chromatografii gazowej Liptona (Baltimore) (tabela 3).
Analiza biochemiczna
Próbki krwi na czczo zbierano w probówkach zawierających EDTA (stężenie końcowe, 0,15%). Surowicę oddzielono przez odwirowanie przy 1100 xg w 4 ° C. Lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości (VLDL) wyizolowano z surowicy przez ultrawirowanie przy 109 000 x g w 4 ° C.11 Surowicę i związek nie-graniczny (1,006 g na mililitr) oznaczono dla całkowitego cholesterolu i triglicerydu za pomocą analizatora biochromatycznego (model CCX, Spectrum, Incstar, Stillwater, Minn.) Z odczynnikami enzymatycznymi.12 Stężenie cholesterolu HDL w surowicy mierzono w frakcji supernatantu po wytrąceniu lipoprotein zawierających apolipoproteinę B z użyciem siarczanu dekstranu-magnezu.13 Testy lipidowe standaryzowano za pomocą Lipid Standardization Program of Centers for Disease Control and Prevention (Atlanta). Apolipoproteiny AI surowicy i apolipoproteiny B mierzono za pomocą testów immunoturbidometrycznych za pomocą analizatora Spectrum CCX (Incstar) .14,15 Lp (a) lipoproteinę oznaczano ilościowo, jak opisano wcześniej (Terumo Medical, Elkton, MD).
Analiza statystyczna
Przed analizą wykorzystano statystyki opisowe i wykresy (Proc Univariate i Proc Means, SAS, Cary, NC) w celu podsumowania ogólnego wpływu diety i dystrybucji wyników. Kiedy zauważyliśmy naruszenia podstawowych założeń testowych, zastosowaliśmy odpowiednie transformacje danych. Analizę wariancji (Proc GLM, SAS) z głównym efektem diety i badanego osobnika jako powtarzaną miarą przeprowadzono dla każdej miary wyniku, a następnie testu Tukey ego z istotnie znaczącą różnicą dla porównań parami sześciu diet.
Całkowity poziom cholesterolu w surowicy, LDL i HDL opisano przez analizę kowariancji za pomocą programu Proc GLM (SAS), w którym poziomy współczynnika projektowania zostały określone przez odpowiedź indywidualnego osobnika wystawionego na zestaw diet; współzmiennymi były spożycie nasyconych, jednonienasyconych, cis wielonienasyconych i trans kwasów tłuszczowych (wyrażone jako procent całkowitej dziennej dawki energetycznej) i cholesterolu spożywczego (wyrażone jako miligramy na 1000 kcal). Włączenie odpowiedzi pojedynczego podmiotu do równania powinno kontrolować nieodłączny poziom reaktywności osobników
[hasła pokrewne: Mimośród, hurtownia portfeli, wdrożenia magento ]
[przypisy: migotanie przedsionków leczenie, miód rzepakowy właściwości, misy tybetańskie ]