Wpływ różnych postaci dietetycznych tłuszczów uwodornionych na poziom cholesterolu w lipoproteinach w surowicy czesc 4

Otrzymane równanie, bez swoistych dla danego osobnika, może zostać wykorzystane do oszacowania zmiany poziomu cholesterolu całkowitego, LDL lub HDL lub poziomu triglicerydów, wynikających ze zmiany diety na inną, z uwzględnieniem zmian w zawartości tłuszczów w pożywieniu. zawartość kwasu i cholesterolu. W powyższym modelu zastosowano proste i wielokrotne równania regresji, w tym wszystkie możliwe interakcje, w celu zbadania zdolności zmiany diety do przewidywania zmian poziomu lipidów w surowicy. Wyniki
Tabela 4. Tabela 4. Poziomy lipidów, lipoprotein i apolipoprotein w surowicy na końcu każdej diety. Poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL w surowicy zmienił się w odpowiedzi na dominujący tłuszcz w diecie (Tabela 4). Poziomy były najniższe po tym, jak badani spożywali dietę z oleju sojowego i półmiękko-margaryną i stopniowo zwiększali się po tym, jak pacjenci spożywali dietę z margaryną miękką, skrócenie i dietę z margaryną i dietą masła. W przypadku zarówno cholesterolu całkowitego, jak i LDL, schemat odpowiedzi u kobiet i mężczyzn był podobny.
Wzór odpowiedzi cholesterolu HDL w surowicy był wyraźnie odmienny od cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Z wyjątkiem diety stick-margaryna (najniższa) i diety maślanej (najwyższej) różnice między dietami były niewielkie i statystycznie nieodróżnialne. Różnice w poziomie cholesterolu HDL dla całej grupy były w większości przypadków ograniczone do kobiet.
Najwyższy poziom triglicerydów i cholesterolu VLDL w surowicy zaobserwowano po tym, jak badani spożywali dietę typu stick-margaryna, a najniższy po spożyciu diet półtłusto-margarynowych. Wzór odpowiedzi nie był powiązany z poziomem cholesterolu całkowitego, LDL lub HDL.
Stężenie apolipoproteiny AI w surowicy i poziomy apolipoproteiny B odzwierciedlały, odpowiednio, cholesterol HDL i LDL. Wielkość różnicy w poziomach apolipoproteiny nie była tak duża, jak w poziomie cholesterolu lipoprotein. Wzory odpowiedzi były podobne u kobiet i mężczyzn (dane nieukazane). Stosunek cholesterolu HDL do apolipoproteiny AI i cholesterolu LDL do apolipoproteiny B wykazywał jedynie niewielkie zmiany odpowiedzi na zmiany w rodzaju tłuszczu spożywczego, co sugeruje, że nastąpiła niewielka zmiana w składzie cząstek HDL i LDL.
Stosunki całkowitego cholesterolu do cholesterolu HDL odzwierciedlały połączone, a czasem przeciwne działanie różnych tłuszczów. Stosunek ten był najmniej korzystny po tym, jak pacjenci spożywali dietę z kija margaryną, a najkorzystniej po tym, jak badani spożywali dietę z oleju sojowego i dietę półmiękko-margarynową. Dane były podobne, gdy kobiety i mężczyźni byli traktowani osobno. Wzorzec obserwowany dla stosunku całkowitego cholesterolu do cholesterolu HDL był również odzwierciedlony w stosunkach apolipoproteiny B do apolipoproteiny AI.
Ryc. 1. Ryc. 1. Zmiana poziomu lipidów w surowicy po spożyciu diet wzbogaconych w olej sojowy, margarynę półtwardą, margarynę miękką, tłuszcz piekarniczy i margarynę w sztyfcie. Wartości wyrażono jako procentową zmianę wartości dla masła; wartości bezwzględne podano w tabeli 4. Aby przeliczyć wartości dla cholesterolu na milimole na litr, podziel przez 38,67
[patrz też: belimumab, polyporus, bisoprolol ]
[przypisy: olx zambrów, młody zielony jęczmień gdzie kupić, młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów ]