Wpływ różnych postaci dietetycznych tłuszczów uwodornionych na poziom cholesterolu w lipoproteinach w surowicy

Badania metaboliczne sugerują, że kwasy tłuszczowe zawierające co najmniej jedno wiązanie podwójne w konfiguracji trans, które występują w uwodornionym tłuszczu, mają szkodliwy wpływ na poziomy cholesterolu w lipoproteinach w surowicy w porównaniu z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawierającymi wiązania podwójne tylko w konfiguracji cis. Porównaliśmy wpływ diety na szeroki zakres kwasów tłuszczowych typu trans na poziom cholesterolu w surowicy lipoprotein. Metody
Osiemnaście kobiet i 18 mężczyzn spożywało każdą z sześciu diet w losowej kolejności przez 35 dni. Pokarmy były identyczne w każdej diecie, a każda dieta dostarczała 30 procent kalorii w postaci tłuszczu, przy czym dwie trzecie tłuszczu stanowiło olej sojowy (<0,5 g kwasu tłuszczowego trans na 100 g tłuszczu), półmiękka margaryna (<0,5 g na 100 g), miękką margarynę (7,4 g na 100 g), tłuszcz piekarski (9,9 g na 100 g) lub margarynę w kostce (20,1 g na 100 g). Wpływ tych diet na poziomy cholesterolu, triglicerydów i apolipoprotein w surowicy krwi był porównywany z dietą wzbogaconą o masło, które ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych.
Wyniki
Średni (. SD) poziom cholesterolu w lipoproteinach o małej gęstości (LDL) w surowicy wynosił 177 . 32 mg na decylitr (4,58 . 0,85 mmol na litr), a średni poziom cholesterolu w dużej gęstości (HDL) na poziomie 45 . 10 mg na decylitr. (1,2 . 0,26 mmol na litr) po tym, jak pacjenci spożyli dietę wzbogaconą masłem. Poziom cholesterolu LDL zmniejszył się średnio odpowiednio o 12 procent, 11 procent, 9 procent, 7 procent i 5 procent, po tym, jak osoby spożywały diety wzbogacone olejem sojowym, półmiękką margaryną, miękką margaryną, tłuszczem i margaryną w sztyfcie; poziom cholesterolu HDL zmniejszył się odpowiednio o 3 procent, 4 procent, 4 procent, 4 procent i 6 procent. Stosunki cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL były najniższe po spożyciu diety sojowo-oleistej i półmiękko-margarynowej, a najwyższe po diecie kija-margaryny.
Wnioski
Nasze wyniki wskazują, że spożycie produktów o niskiej zawartości kwasów tłuszczowych trans i tłuszczów nasyconych ma korzystny wpływ na poziomy cholesterolu w lipoproteinach w surowicy.
Wprowadzenie
Wyniki kontrolowanych badań metabolicznych sugerują, że dietetyczne kwasy tłuszczowe zawierające co najmniej jedno wiązanie podwójne w konfiguracji trans (kwasy tłuszczowe trans) mają szkodliwy wpływ na poziomy lipidów w surowicy względem kwasów tłuszczowych zawierających tylko podwójne wiązania w konfiguracji cis lub, w niektóre przypadki, nasycone kwasy tłuszczowe.1,2 W niektórych badaniach dużych kohort odnotowano również negatywny wpływ kwasów tłuszczowych typu trans na ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.4. Kwasy tłuszczowe trans są naturalnie obecne na niskim poziomie w mięso i produkty mleczne w wyniku fermentacji bakteryjnej u zwierząt przeżuwających. Powstają również w różnych ilościach podczas uwodorniania oleju, procesu stosowanego do przekształcania oleju z cieczy na półstały lub stały. Oprócz tworzenia podwójnych wiązań trans uwodornienie powoduje także nasycenie pewnych wiązań podwójnych i migrację innych wzdłuż łańcucha acylowego. Uwodorniony tłuszcz stosuje się w produkcji margaryn i tłuszczów roślinnych, a zatem w żywności przygotowywanej z użyciem tych produktów.
Nierozwiązane problemy związane z fizjologicznym działaniem dietetycznych kwasów tłuszczowych typu trans u ludzi obejmują rzeczywistą wielkość niekorzystnego działania w porównaniu z nasyconymi lub innymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi na poszczególnych poziomach lipoprotein i apolipoprotein w surowicy.
[podobne: suprasorb, amiodaron, polyporus ]
[więcej w: mastocytoza, mefedron cena, metatarsalgia ]